verschil tussen Belgie en Nederland

Overeenkomsten Belgie en Nederland 

Elk voorjaar duiken er weer geruchten op rond het Vaarbewijs in Nederland en Belgie (Stuurbrevet). Beide Vaarbewijzen lijken heel veel op elkaar. Voor beide geldt dat het verplicht is voor snelle boten, sneller dan 20 km/uur en grote boten, boten langer dan 15 meter.

Ook de indeling in vaargebieden is hetzelfde; Vaarbewijs 1 (Beperkt Stuurbrevet) is voor het klein binnenwater en Vaarbewijs 2 (Algemeen Stuurbrevet) ruim binnenwater. Voor Belgie is het ruim binnenwater heel beperkt (alleen de Beneden Schelde) en voor Nederland hebben we het over de Wester- en Oosterschelde, Markermeer, IJsselmeer en Wadden. Dat betekent dat je als Belg voor het varen op de genoemde wateren in Nederland een Algemeen Stuurbrevet moet hebben. 

Verschillen

Praktijkexamen 
Belgie. In Belgie kent men vanaf het begin een praktijkverplichting. Op dit moment kan men daaraan voldoen door een bewijs te overleggen dat men minimaal 6 uur praktijkles heeft gehad bij een (erkende) vaarschool of minimaal 12 uur bij een willekeurige ervaren schipper. De regels met betrekking tot de praktijk component worden dit jaar aangescherpt.
Nederland kent (nog) geen praktijkcomponent. In het theorie examen zijn praktijkvragen opgenomen waardoor het theorie examen lastiger is dan het Belgische theorie examen.

Herexamen 
Belgie. Als je gezakt bent, kon je vroeger in Belgie onbeperkt gratis herexamen doen.

Nu moet je opnieuw betalen namelijk €38   . 
In Nederland moet je gewoon betalen voor je herexamen(s).

ICC 
In Belgie kun je op basis van je Beperkt Stuurbrevet een ICC inland waters aanvragen en met je Algemeen Stuurbrevet een ICC inland and coastal waters. Het ICC wordt alleen verstrekt aan mensen die in Belgie woonachtig zijn. Er moet voor het ICC ook apart betaald worden. 
In Nederland zijn vaarbewijs en ICC gecombineerd. Het Vaarbewijs 1 is gecombineerd met het ICC inland waters en het Vaarbewijs 2 met het ICC inland and coastal waters. Je hoeft er niet apart voor te betalen en je hoeft ook geen Nederlander te zijn. Je moet wel slagen voor je examen en het examen wordt alleen in het Nederlands afgenomen.

Langere termijn 

Voor Nederland geldt dat de examinering op termijn (planning 01-01-2020) over gaat van VAMEX (de watersportbonden) naar het CBR dat ook de rijexamens afneemt. Voorlopig komt er nog geen praktijkeamen. 

Erkenning

Het Vaarbewijs en Stuurbrevet worden wederzijds erkend. Het maakt dus niet uit of je het Vaarbewijs (Nederland) of Stuurbrevet (Belgie) haalt. Je mag met Vaarbewijs of Stuurbrevet in Nederland en Belgie varen. Je hebt maar 1 bewijs nodig. Je mag zelf kiezen welk het best bij jou past.